5 najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir pri kupnji stana

5 najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir pri kupnji stana

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 20.05.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kako izgleda kupnja stana

Kupovina stambenog prostora je svakako među najvećim pothvatima u životu, ali isto tako i najstresnija. U relativno kratkom roku morate donijeti niz odluka koje će bitno utjecati na vaš život narednih godina. Kupnja stana će od vas tražiti da si postavite određena pitanja i da pronađete odgovarajuće odgovore. Odakle krenuti u potragu za stanom? Ako vam je ovo prvi susret s odabirom nekretnine, pripremite se na to da je riječ o veoma emocionalnom događaju. Mnogi se na prvi pogled mogu zaljubiti i odabrati prostor, što je sasvim u redu, ali trebamo imati na pameti da se stan ne kupuje sa srcem – već s razumom.

Koliko košta stan? Kupnja stana je ozbiljan financijski pothvat i od vas će tražiti da se suočite sa svojim financijama i da napravite realan financijski plan. Cijena stana će svakako ovisiti o puno toga, a u najboljoj odluci vam mogu pomoći stručnjaci za nekretnine. Postoje li dodatni troškovi? Svakako. Kapara, troškovi procjene nekretnine, ovjere, rate kredita, pričuva, uređenje. Koliko je vremena potrebno za pronalazak stana? Ovo će ovisiti od osobe do osobe. Stručnjaci savjetuju da se ne žuri u ovakvu veliku odluku, jer kupovina stanja se događa samo jednom ili dva puta u životu.

Kupnja stana nije malen pothvat

Kada se kupuje stan, bitno je u obzir uzeti sve izvore. Agencije će ponuditi personalizirani pristup klijentu, no važno je uzeti u obzir da i to dolazi s određenom cijenom. U Hrvatskoj danas aktivno posluje preko 1000 agencija za nekretnine, što znači da imate mogućnost biranja. Prije nego se odlučite sklopiti ugovor s agencijom, bitno je dobro se raspitati što sve one nude – koje usluge i koje cijene, kolika je provizija.

Naravno, svoju potražnju za stanom možete napraviti i sami preko raznih oglasnika ili objava na društvenim mrežama. Samostalno pretraživanje “Kupnja stana” preko specijaliziranih oglasa i tražilica će vam svakako dati bolji uvid u sadašnju sliku tržišta i cijena. U navedenim oglasima možemo pronaći tip oglasa koji dolazi sa strane agencija, ili možemo pronaći osobe koje izravno prodaju nekretninu bez dodatnih posrednika. Koji stan je naboje uzeti? Važno je naglasiti da obje opcije imaju dodatne financijske troškove, što znači da ne možete proći nešto jeftinije.

Kupnja stana ovisi o puno faktora, ali od koga uzimate i na koji način su najbitniji. Što ako vam nedostaje ponešto novaca? Kupnja nekretnine nije mali financijski zalogaj, što znači da će mnogi odlučiti za stambeni krediti. Iznenađujuća je činjenica da većina Hrvata nekretnine kupuju s novcem. U slučaju da pripadate u skupinu koja je štedjela i kojoj je potrebno par tisućica za kupnju, tada vas mogu spasiti hitri krediti. Riječ je o posebnoj vrsti brzih kredita koji su nenamjenske prirode.

Kupnja stana ovisi o mnogim faktorima

Ukoliko je ovo vaša prva kupnja stana, tada obavezno morate napraviti listu stvari koju smatrate prioritetnima pri donošenju odluke. Mnogi zaborave ovu stavku, što ih na kraju dovodi do stanja razočaranja i neugodnosti. Koji su najbolji savjeti za kupnju stana? U top pet savjeta nabrajamo: Odabir lokacije ili kvarta – Svatko od nas ima određeni dio grada koji preferira. Uzmite si vremena istražiti pojedini kvart prije nego se odlučite na kupnju nekretnine u njemu. Istraživanje tržišta – Prije kupnje stana valja dobro istražiti odnos cijene i kvalitete. Savjet možete zatražiti kod posrednika ili možete sami napraviti usporedbe.

Gledajte što više stanova – Uzmite si kvalitetnog vremena i gledajte na stavke koje su vam bitne za život. Nemojte uzimati stan koji vam ne sjeda ili koji vam ne nudi sve ono što vam je potrebno. Starost zgrade i njena sigurnost – Starija gradnja može imati problema s cijevima i instalacijama, što znači da su mogući česti problemi. Sigurnost je također bitna stavka, dobro provjerite koliko je zgrada osigurana.

Orijentacija stana i dodaci – Obratite pažnju na orijentaciju stana, da li u njega ulazi previše ili premalo sunca, da li je zatvoren ili otvoren. Provjerite dodatne koji dolaze uz stan poput parkirnog mjesta. Ostale stavke na koje bi valjalo obratiti pozornost su: Promet i glasnoća, blizina sadržaja poput dućana, vrtića, škole, tramvajskih i autobusnih stanica, visina režija. Iz priloženog možemo vidjeti kako kupnja stana nije maleni zalogaj. Kupnja nekretnine pripada među najvažnije životne odluke, i prema njoj se treba pristupiti ozbiljno i bez kompromisa.

Tagovi:

Više članaka

Krediti bez jamstva: Trendovi i perspektive

Krediti bez jamstva: Trendovi i perspektive

Podnaslov 1: Rast popularnosti kredita bez jamstva: Trendovi i perspektive u financijskom sektoru

U sklopu financijskog sektora, promatramo značajan rast popularnosti kredita bez jamstva. Ova vrsta k