Zašto je riba zdrava

Zašto je riba zdrava

Znate li zašto je riba zdrava

Ne može se podcijeniti uloga uravnotežene prehrane u koju je uključena riba, jer osim što nudi opće zdravstvene dobrobiti, utječe i na snagu i dobro raspoloženje. Riba je jedna od najcjenjenijih namirnica koja se uvijek preporučuje u prehrani. Razlog zašto je riba zdrava je prvenstveno količina hranjivih sastojaka koje sadrži, minerala koji uključuju kalcij, natrij, magnezij, fosfor, bakar, cink, jod i mnoge druge. Riba sadrži do 23% proteina i masti. Nutricionisti vjeruju da se blagodati ribe nalaze u mikro i makro elementima koji doprinose prevenciji mnogih bolesti. Velika količina vitamina D i omega 3 masnih kiselina utječe na poboljšanje živčanog sustava, rad mozga, regulaciju krvnog tlaka i opuštanje vaskularnog mišićnog tkiva. Još jedna prednost zašto je riba zdrava leži u činjenici da obnavlja rad mozga nakon teških operacija, a antioksidativni učinak smanjuje rizik od kroničnih bolesti i teških ozljeda. Istodobno, velika količina omega 3 masnih kiselina povoljno djeluje na zdravlje žena. Naime, redovita konzumacija ribe smanjuje bolesti ženskih genitalija, sprečava razvoj bolesti mliječnih žlijezda i osteoporoze.

Zašto je riba zdrava u prehrani

Mnogi od nas znaju da riba nije samo ukusna već i vrlo zdrava. Ali često se postavlja pitanje zašto je riba zdrava? Poznato je da se riba često naziva eliksirom dugovječnosti, a propisana je kod depresije i visokog krvnog tlaka. Stručnjaci vjeruju da upotreba riječne i morske ribe u prehrani omogućuje tijelu da dobije sve potrebne sastojke potrebne za pravilan rad tijela, rad mozga i jačanje imunološkog sustava. Još jedan razlog zašto je riba zdrava leži u činjenici da poboljšava zdravlje muškaraca. Proteini, magnezij i natrij pomažu kod problema s erektilnom funkcijom, ubrzavaju cirkulaciju i sprečavaju razvoj karcinoma. Uz to, riba je hrana koja je vrlo učinkovita u mršavljenju zbog pozitivnih učinaka omega 3 masnih kiselina što osigurava gubitak suvišnih kilograma. Studije su pokazale da redovita konzumacija ribe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, zbog čega se preporučuje jesti dva puta tjedno. Takođe, sprovedena istraživanja su pokazala da ljudi koji u prehrani koriste crvenu ribu imaju tri puta manje šanse da razviju hipertenziju.

Zašto je riba zdrava i zbog čega se preporučuje

Sigurno ste se barem jednom zapitali zašto je riba zdrava? Poznato je da je riba jedna od najzdravijih namirnica u ljudskoj prehrani. Međutim, često postoji mišljenje da što je riba skuplja, to je zdravija, što uopće nije slučaj. Svaka vrsta ribe nudi određene pogodnosti u pogledu svog sastava i korisnosti u prehrani. Kada je riječ o morskoj ribi, poznato je da osim izvrsnog okusa ima i maksimalnu količinu omega 3 masnih kiselina koje izuzetno djeluju na kardiovaskularne probleme. Što se tiče kakvoće slatkovodne i morske ribe, jedina razlika je u mikro i makro elementima, odnosno u selenu i jodu, kojih ima više u morskoj ribi. Nema sumnje da je konzumacija ribe izuzetno važna. Dokazano je da konzumiranje ribe samo jednom u sedam dana smanjuje rizik od moždanog udara za čak 20%. U narodnoje medicini postoje mnogi recepti koji se već dugo koriste kao provjereni tretmani za zacjeljivanje rana, upale, liječenje očiju itd. Jedan od zanimljivih podataka je da je količina proteina u šaranu znatno veća nego u govedini. Ne treba zaboraviti da je konzumacija ribe za odraslu osobu od 150 do 200 g. Zašto je riba zdrava i korisna? Poznato je da je masna riba bogata vitaminima A, D i E. Redovita konzumacija ribe poboljšava izgled kose i noktiju, vrlo je učinkovita kod bakterijskih infekcija. Vitamin D koji se nalazi u ribi ključan je za održavanje optimalnog zdravlja, a nedostatak ovog vitamina može uzrokovati rizik od raka, pojave multiple skleroze, kao i kardiovaskularnih bolesti.

Tagovi:

Više članaka