Koliko vrsta horoskopa postoji

Koliko vrsta horoskopa postoji

Horoskop kroz povijest i njegovo značenje

Za početak je važno naglasiti kako su horoskop i astrologija dva različita pojma koja se često miješaju. Astrologiju možemo opisati kao disciplinu koja se bavi proučavanjem utjecaja planeta kao i njihovog kretanja, dok je horoskop zapravo astrološka karta koja je nastala prema položaju planeta u trenutku kada se određena osoba rodila.

Danas se vjeruje kako su poznati horoskopski znakovi nastali oko 5-og stoljeća prije Krista, kada su mnogi vjerovali da se naša sudbina rađa i piše među zvijezdama. Prvi poznatiji astrolozi koji su se bavili proučavanjem vanjskih Svijetova i njihove povezanosti s nama su Galileo Galilei, Nostradamus, i davno prije njihovog vremena grčki Ptolomej. Mjesec i Sunce su danas najvažnije planete prema kojemu se određuje horoskopski znak, kao i prema datumu rođenja osobe.

Danas sveukupno brojimo 12 horoskopskih znakova, prema 12 mjeseci koje čine jednu godinu. Kakvo je značenje horoskopa? Horoskopsko značenje može ukazati na neke određene glavne karakteristike osobe, i može isto tako predvidjeti određene događaje koji se mogu dogoditi osobi. Kao što znamo mnogi danas čitaju rubriku horoskopa iz zabave, ali važno je imati na umu da je on puno više od toga. On nam može pomoći ne samo bolje razumjeti i upoznati sebe, već i svijet oko nas.

Horoskop vrste

Astrologija se razvija stoljećima nakon svog nastanka, što znači da je ona otišla u mnogim različitim smjerovima. Ono što definira astrologiju je ostalo isto, proučavanje planeta i njihovog utjecaja na zemlju. Danas tako brojimo mnoge vrste horoskopa. Sigurno ste čuli za kineski i arapski horoskop, horoskop koji se dijeli na znakove zodijaka, keltske i japanske horoskope.

Gotovo je svaki drevni narod razvijao svoj način kako bi analizirao planete i kako bi stvorili svoju viziju horoskopa. Astrolozi još dan danas izrađuju horoskope s određenom namjenom. Primjerice, u horarnom horoskopu vi možete postaviti pitanje i na njega dobiti točan odgovor. Postoji i natalni oblik horoskopa koji vam može tumačiti vaš životni put prema položaju planeta i astroloških kuća na datum vašeg rođenja.

Postoje i usporedni horoskopi koji će tumačiti odnos dviju osoba prema njihovim natalnim horoskopima. Elekcijski tip horoskopa koji će ukazati na točan trenutak kada bi se trebalo krenuti u određeni životni izazov. Isto tako postoji i takozvani mundani dio astrologije koji ima za zadatak analizirati utjecaj planeta ne samo na pojedince, već na čitave narode, gradove i države.

Horoskop u današnjem svijetu

Naveli smo kako se danas horoskop više prati kao neki oblik zabave. Mnogi će rado pročitati u novinama ili online što im znak donosi danas i sutra i našaliti se na račun pročitanog. Danas postoje dnevni, mjesečni, i godišnji horoskop i sve možemo vrlo lagano pronaći u određenim časopisima, novinama ili online. Što nam mogu otkriti navedeni horoskopi? Tumačenja su posebna za svaki horoskopski znak, ona se određuju prema kretanju i položaju određenih planeta.

Tako primjerice ono što je dobro za horoskopski znak Djevica možda nije dobro za Ribu, ali je pogodno za Blizance. Danas se uglavnom tumače 4 osnovna područja iz našeg svakodnevnog života: Ljubav, zdravlje, financije i posao. Nerijetko se događa da su sekcija posao i financije spojeni. Horoskopski znakovi se razlikuju po mnogočemu, a to nam najbolje mogu objasniti stručni astrolozi kojima je to posao.

Sve češće su traženi natalni horoskopi koji detaljno tumače položaj svakog planeta kao i njihovo kretanje kroz 12 astroloških kuća. Što to znači? On vam može detaljno objasniti kakav utjecaj planeti imaju na vaš život, kako će izgledati određeni periodi vašeg života, kako ćete se snaći u poslovnim i ljubavnim putovanjima, kako će vas služiti zdravlje, gdje ćete putovati, hoćete li imati obitelj i još puno toga.

Tagovi:

Više članaka