Kako smiriti psa kad se boji

Kako smiriti psa kad se boji

Kako smiriti psa kad se boji i osjeća strah

Poznato je da je pas među rijetkim životinjama koje mogu razumjeti osjećaje ljudi. Osim što je među najpopularnijim kućnim ljubimcima, pas je i najbolji zaštitnik i prijatelj. Razumijevanje govora tijela psa može vlasniku ukazati kako se osjeća njegov ljubimac. Je li sretan, tužan ili pokazuje posebne znakove da se boji. Uobičajeno je da psi pate od različitih strahova koji mogu imati određene uzroke. Strah se može javiti zbog prethodnog negativnog iskustva, glasnih zvukova, grmljavine, petardi, vatrometa, bučnih ljudi, glasne glazbe. Kada se dogodi takva situacija, što učiniti i kako smiriti psa kad se boji? Svaki će se pas ponašati drugačije. Neke vrste pasa pokazivat će strah dršćući, zavijajući, lajući, dok će drugi panično tražiti vlasnika i pokušati pobjeći. Koji je razlog takvom ponašanju psa? Iako postoji malo istraživanja o ovoj temi, brojna iskustva pokazuju da se opseg sluha kod psa značajno razlikuje od ljudskog, zbog čega glasni zvukovi mogu biti posebno neugodni. Da biste znali kako smiriti psa kad se boji, ključno ga je posvetiti tome da mu odvrati pažnju i izolira ga od situacije koja je utjecala na pojavu panike.

Najučinkovitiji način kako smiriti psa kad se boji

Ako ste vlasnik psa, vjerojatno ste svjesni da su glavne fobije i strahovi nasljedni. Iako su određene pasmine osjetljivije na zvukove, druge ih mogu ignorirati, što neće imati negativan utjecaj na ponašanje. Primjerice, kada pas osjeti strah, zauzet će određeni položaj tijela, može odbiti naredbu, sakriti se od iznenadnog zvuka ili buke. Ako ste kod svog psa već primijetili jasnu manifestaciju straha od određenih zvukova, što se preporučuje? Kako smiriti psa kad se boji, a da ne napravite neke uobičajene pogreške? Najvažnije je da pas osjeti da ste mirni. Ako je vaše ponašanje panično, to psu daje signal da nešto nije u redu što će dodatno povećati njegov strah ili agresiju. Budući da su uzroci straha različiti, ne preporučuje se u tim trenucima maziti psa, štoviše, potrebno je pokazati da se nema čega bojati. Kako biste smanjili paniku svog ljubimca, pokušajte raditi na otklanjanju njegove tjeskobe, postupno i lagano. Što je najučinkovitija metoda kako smiriti psa kad se boji, a ujedno i ključ za smirivanje teskobe? Naučite svog psa da se nosi sa strahom. To ne znači da bi trebao naštetiti svom ljubimcu, već ga naučiti da uspješno prevlada paniku i u takvim situacijama ne osjeća strah. Najvažnije je razumjeti da vaš pristup kod psa ne izazova fobične reakcije.

Tradicionalne metode kako smiriti psa kad se boji

Istraživanja pokazuju da se više od 50% pasa boji raznih glasnih zvukova i ovo je stanje vrlo prisutno kod zvuka grmljavine, jake kiše, petardi i vatrometa. Postoji li ispravan način kako smiriti psa kad se boji? Uobičajeno je da strah kod psa podriva i fobije koje će poremetiti njegovo ponašanje. Obično se strah psa od glasnih zvukova javlja zbog vrlo osjetljivog sluha. Psi su u stanju razlikovati zvuk od čak više od 20 metara. Glasni zvukovi ne samo da će prestrašiti psa, već mu mogu stvoriti i problem s fizičkom boli uha. U tom slučaju, vlasnicima se preporučuje da provedu neko vrijeme sa svojim ljubimcem i pokažu razumijevanje u stresnoj situaciji. Kada postoji problem s emocionalnim stanjem psa, trebali biste poraditi na rješavanju negativne i stresne situacije, kako biste normalizirali njegovo ponašanje. Dakle, najbolji način kako smiriti psa kad se boji jest odvratiti mu pažnju i ne pokazivati znakove zabrinutosti, jer će to pogoršati poremećaj ponašanja. Da ubuduće ne biste bili nespremni s ovom situacijom, pokazujte ljubav, pažnju i dajte svom ljubimcu osjećaj sigurnosti svaki dan kako bi lakše prevladao potencijalne poteškoće. Pokušajte pronaći individualni pristup koji vam najviše može pomoći.

Tagovi:

Više članaka