Kako napuniti vodu u bojler

Kako napuniti vodu u bojler

Trebam li znati kako napuniti vodu u bojler?

Nemali broj ljudi u svome vlasništvu ima vikendicu. Bilo da je ona na moru ili u kontinentalom dijelu Hrvatske, većina tih vikendica ima bojlere. Problem koji se javi kada se vlasnici ljeti vrate u svoje vikendice jest kako napuniti vodu u bojler. Naime, običaj je da se nakon odlaska iz vikendice prije nastupanja zime sva voda ispusti iz cijevi pa tako i iz bojlera. Razlog tomu jest kako bi se izbjeglo da voda koja se širi prilikom zamrzavanja tokom zimskih mjeseci dovede do pucanja cijevi, bojlera i sl. Iako se pitanje kako napuniti vodu u bojler na prvu ruku čini trivialnim, ono je znatno kompleksnije no što izgleda i svaki vlasnik bi se trebao upoznati s pravilnim postupkom punjenja svog bojlera vodom. Ako naučite kako pravilno napuniti vodu u bojler, izbjeć ćete brojne neželjene posljedice u budućnosti. Uz to, osigurati ćete dugotrajni vijek vašeg bojlera, dakle samim time i uštediti novce. U idućem poglavlju saznajte kako se to radi!

Trebate li znati kako se bojler zagrijava prije nego što saznate kako napuniti vodu u bojler?

Kako bismo razumjeli koji je najispravniji način kako napuniti vodu u bojler, bilo bi korisno najprije razumijeti sam postupak i načelo rada bojlera. Bojler po svojoj prirodi nije ništa drugo nego grijač vode koju skladišti. Ako zavirimo u unutrašnjost bojlera, naići ćemo na sljedeće: Vidjet ćemo razvodnu cijev koja služi za dovod hladne vode. Zatim, vidjet ćemo i električni grijaći element, poznatiji i kao TEN, te konačno razvodnu cijev za dovod tople vode. Nakon što smo naučili od čega se bojler sastoji, sada možemo razumijeti kako se voda zaista zagrijava. Voda u spremniku bojlera zagrijava se postupkom zvanim konvekcija. Naime, cijev za dovod hladne vode zajedno s grijačem se nalaze na donjem dijelu bojlera, a druga cijev se nalazi na njegovom gornjem dijelu. Hladna voda potom ulazi iz vodovodne cijevi u donju cijev bojlera. Zakon fizike nas uči da je hladna voda teža od vruće stoga će ona uvijek biti dolje, dok će zagrijanu vodu tjerati prema gore. Tako se naime ravnomjerno zagrijava cijelokupni sadržaj bojlera. To je proces zagrijavanja bojlera i svakako ga treba razumijeti prije nego što saznate kako napuniti vodu u bojler.

Kako napuniti vodu u bojler na najispravniji način

Nakon što smo zaključili da je svakako pametno znati kako napuniti vodu u bojler i nakon što smo se upoznali sa samim načinom rada bojlera, vrijeme je da razumijemo i kako napuniti vodu u bojler na najispravniji način. Najprije, s obzirom da tehničke karakteristike pojedinih bojlera znaju varirati, svakako je najpametnije da se prije svega upoznate s tehničkim priručnikom vašeg bojlera. Nadalje, mnogi moderni bojleri već imaju ugrađene sigurnoste ventile koji osiguravaju da u vodoopskrbnom sustavu bojlera voda ne odlazi nazad u cijevi. Ukoliko takav ventil nemate, isti bi trebali nabaviti. Nakon što ste osigurali da su svi ventili na mjestu, spremni ste za vaše prvo punjenje bojlera! Ono što prvo trebate napraviti jest odvrnuti ventil za dotok hladne vode. Isto tako, dobro bi bilo da otvorite ventil miksera hladne i tople vode kako bi zrak u bojleru mogao izlaziti van. Voda će tako postupno istiskivati zrak iz bojlera sve dok se bojler ne napuni! To su koraci kojih se morate držati ako želite uspješno napuniti svoj bojler vodom.

Tagovi:

Više članaka

Kako instalirati vpn

Kako instalirati vpn

Virtualna privatna mreža (VPN) je tehnologija koja omogućuje sigurnu i privatnu internetsku vezu. VPN šifrira vaše podatke i omogućuje vam da se povežete s internetom iz bilo kojeg mjesta na svijetu.

Najbolje vrijeme za objavljivanje na Twitteru

Najbolje vrijeme za objavljivanje na Twitteru

Twitter jer jedna od brojnih društvenih mreža koje su popularne i koja se koristi u cijelom svijetu. Društvene mreže služe za povezivanje ljudi, razmjenu informacija, za promociju usluga