Tko je sastavio glagoljicu

Tko je sastavio glagoljicu

Tko je sastavio glagoljicu, staroslavensko pismo ?

Vjerojatno znate da je glagoljica najstarije slavensko pismo. No, znate li tko je sastavio glagoljicu? Naziv glagoljica potječe od staroslavenske riječi “glagoljati” ili “glagolati” što znači govoriti u prijevodu. U glagoljici svaki znak ima svoju glasovnu vrijednost. Ovo fonetsko pismo sastavljeno je po ugledu na grčko, armensko, jermensko pismo. Sredinom 9. stoljeća slavenski apostoli Ćirilo i Metodije prilagodili su glagoljicu izgovoru Slavena. Glagoljica se prvo zvala Kirilovica i sadržavala je 40 slova. Poznato je da je postojala okrugla glagoljica koja se koristila u 9. stoljeću (na slavenskom jeziku) i uglata glagoljica (koristila se tijekom 12. stoljeća u Hrvatskoj). Oblik okrugle glagoljice donekle se najviše podudara s gruzijskom abecedom, koja je stvorena prije 9. stoljeća. Glagoljica je bila vrlo česta u Dalmaciji, Istri i okolnim hrvatskim otocima. Pored odgovora na pitanje, tko je sastavio glagoljicu, staroslavensko pismo, treba napomenuti i to da se glagoljica ne temelji ni na jednom poznatom stilu pisanja. Prema nekim istraživanjima, vjeruje se da su u glagoljici križ, krug i trokut bili simboli koji su odražavali važnost kršćanske kulture.

Zanimljiva drevna povijest daje odgovor tko je sastavio glagoljicu

Većina ljudi zna za postojanje glagoljice, drevnog slavenskog pisma, ali postoji mnogo više dvojbi oko toga tko je sastavio glagoljicu. Mnogi drevni tekstovi s početka stoljeća napisani su glagoljicom. Prema svim dostupnim izvornim spisima, glagoljicu, drevno slavenskopismo stvorili su slavenski kršćanski teolozi Sveti Konstantin i Metodije na zahtjev moravskog kneza Ratislava. Smatra se da je glagoljica stvorena na Balkanskom poluotoku, dok je glagoljica u Čeha i Poljaka, zapadnih Slavena, relativno brzo zamijenjena latiničnom abecedom. Štoviše, glagoljica izvorno nije bila skup slova, već je to bio “mali govor” ili priča koja je bila ispunjena određenim skupinom riječi s određenim značenjem. Sve do danas je u znanstvenoj zajednici puno je pitanja oko kojih postoji velika rasprava, a to je, tko je sastavio glagoljicu? Prije svega, je li glagoljica bila nešto poput kriptografije i je li ovo najstarija slavenska abeceda? Ono što su moderni učenjaci ustanovili jest da je glagoljica najstarije pismo i datira iz 893. godine.

Tko je sastavio glagoljicu i koja su njezina tajna značenja

Na pitanje tko je sastavio glagoljicu većina će odgovoriti braća Ćirilo i Metodije, slavenski apostoli. Međutim, podrijetlo glagoljice drevnog slavenskog pisma prožeto je brojnim misterijama. Činjenica je da o pretkršćanskoj glagoljici ne govori samo kao o pitanju prvog slavenskog pisma, već je riječ o brojnim legendama o podrijetlu, zanimljivom izgledu slova, njihovom redoslijedu, brojčanim vrijednostima i korespondenciji. Naime, svako slovo glagoljice prvenstveno je imalo ulogu određenog broja. Primjećuje se da u starim slavenskim rukopisima nedostaju određeni interpunkcijski znakovi. Kao što je poznato, glagoljica ima velik broj simbola koji obiluju krugovima i manjim detaljima. Budući da glagoljica sadrži vrlo neobične simbole, postoje brojne usporedbe s drevnim Khutsurijem, gruzijskim crkvenim sastavom. Većina učenjaka vjeruje da su Ćiril i Metod tvorci prve slavenske abecede, kojoj je glagoljica ustupila mjesto. Međutim, još uvijek postoji mnogo dvosmislenosti oko toga tko je sastavio glagoljicu, jer su glagolski znakovi ili riječi izvorno bili samo simboli ili slike.

Tagovi:

Više članaka