Tko je otkrio Ameriku

Tko je otkrio Ameriku

Tijek povijesti i tko je otkrio Ameriku

Na pitanje tko je otkrio Ameriku, većina ljudi će odgovoriti Kristofer Kolumbo. Međutim, o tom pitanju postoje različita gledišta od onih koja se odnose na pojam otkrića Amerike, sve do trenutka kada je ekspedicija pod vodstvom Kristofora Kolumba stigla na novi kontinent. Otkriće Amerike dogodilo se 12. listopada 1492. godine i smatra se jednim od najvećih događaja za čovječanstvo. No, o ovom se pitanju vode brojne rasprave koje uključuju različita gledišta i je li otkriće novog kontinenta doista bilo autentično, budući da velik broj istraživača i povjesničara vjeruje da su na kontinentu već živjele autohtone zajednice ljudi. Zbog toga se često vode rasprave o tome tko je otkrio Ameriku. Naime, otkriće Amerike obiluje nizom zanimljivosti. Smatra se da je Kristofor Kolumbo prvi Europljanin koji je prešao Atlantski ocean i stigao do novog kontinenta. Ovaj istraživač rođen je 1451. u Genovi u Italiji. U dobi od 25 godina preselio se u Portugal gdje se bavio istraživačkim i kartografskim radom. U to je vrijeme proveo mnoga istraživanja i plovio zapadnom obalom Afrike.

Tko je otkrio Ameriku i u kojoj godini

Tko je otkrio Ameriku i u kojoj godini? Što je prethodilo otkriću Amerike? Kristofor Kolumbo vjerovao je da će uspostavljanjem novih pomorskih putova doći do Kine i Indije. Colombo je svoje planove za jedrenje predstavio portugalskom kralju, koji ga je odbio jer je smatrao da su šanse za uspjeh vrlo male. Kako nije dobio potporu, Colombo se preselio u Španjolsku, gdje se za svoj projekt jedrenja obratio kraljevskoj obitelji. Nakon što je dobio potporu, osigurana su mu potrebna sredstva za putovanje. Uz to, dobio je titulu admirala i namjesnika novootkrivenih zemalja. Uz podršku španjolskih monarha, Kolumbo je isplovio iz Puerto de Palosa s tri broda, Nina, Pinta i Santa Maria. Prvo su stigli na Kanarske otoke, zatim su plovili dva mjeseca i 9 dana Atlantskim oceanom. Međutim, proračuni Kristofora Kolumba bili su pogrešni, zbog manjeg promjera Zemlje nego što zapravo jest. Nakon što je posada vidjela kopno 12. listopada 1492. godine, mislili su da su stigli do Azije, ne znajući da su stigli do arhipelaga Bahami. Po dolasku na novi kontinent vjerovali su da će uskoro pronaći put do Indije. Nakon što su stigli do kopna, Kolumbo je nastavio putovanje ovim otocima, sve do 16. siječanja 1493. godine gdje se spremao za povratak. Ovo otkriće je i zauvijek promijenilo povijest i spada u najvažniji događaj čovječanstva. Danas mnoge osim pitanja tko je otkrio Ameriku, zanima odakle je nastalo ime Amerika. Ime kontinenta stvoreno je u čast talijanskog moreplovca Amêrica Vespuccija, koji je shvatio da otkrivene zemlje pripadaju Novom svijetu. Iako je Colombo do svoje smrti bio uvjeren da je stigao na istočnu obalu Azije, za razliku od njega, Amêrica Vespucio prvi je prepoznao jedinstvenost ovog kontinenta.

Tko je otkrio Ameriku i povijesni događaji

Prije dolaska Colomba, američki je kontinent već bio naseljen autohtonim stanovništvom koje se razlikovalo u pogledu načina života i vjerskih uvjerenja. Iako otkriće novog kontinenta obiluje brojnim zanimljivostima, za povjesničare pitanje tko je otkrio Ameriku istodobno otvara niz različitih rasprava, priča i ideja. Na ovu temu među prvim pitanjima je može li se otkriti zemlja koje je u to vrijeme već bila naseljena? Da li je Colombo u ovom kontekstu bio osvajač ili istraživač? Kakav su utjecaj imali Vikinzi, najistaknutiji trgovci srednjovjekovne Europe koji su među prvima plovili ovim dijelom kontinenta? Naime, napisan je velik broj knjiga o otkrivanju Amerike, događajima vezanim uz pitanje tko je otkrio Ameriku, pa čak i o značajnom udjelu koji je imao kineski pomorac Zheng Heu, pa i same ideje o otkrivanju novog kontinenta da se otkriće ne može se pripisati samo Christopheru Colombu. Ono što je sigurno jest da je za mnoge povjesničare priča o otkriću Amerike zapravo puno složenija, kako u pogledu samih kultura koje su već bile prisutne, tako i u smislu konteksta događaja povezanih s otkrićem Amerike koji su ignorirani.

Tagovi:

Više članaka