Koliko često mjenjati posteljinu

Koliko često mjenjati posteljinu

Općenite preporuke su da u hladnijim godišnjim dobima krevetninu treba mijenjati najmanje svaka dva tjedna, a u toplijim razdobljima godine najmanje jedanput tjedno. “Čistoća je pola zdravlja”, a i čista posteljina čini tu polovicu zdravlja, no preporuke su jedno, a stvarnost možda nameće druga pravila. Ako ste bolesni i u snu se preznojite, odmah ćete se presvući u čistu i suhu pidžamu, ali ako se uvučete natrag u znojne i mokre plahte i legnete na mokri jastuk, niste bog zna što napravili.

Ako ste presvukli pidžamu, posteljina b također trebala biti presvučena, a trebali bi po mogućnosti zamijeniti i jastuk. Dakle, noćno znojenje iz bilo kojig razloga mijenja ritam i pravila o presvlačenju posteljine. Ako navečer na lice nanosite masnu hranjivu kremu, vaša jastučnica se svake noći zamasti, a to znači da bi je svaki dan ili barem svaki drugi dan zamijeniti, a i cijeli jastuk oprati barem jedanput tjedno, jer krema hrani vašu kožu, ali i grinje i ostale nametnike.

Obična i antialergijska posteljina, koliko često alergičari je moraju mijenjati

Ako alergične osobe koriste običnu posteljinu, morali bi je mijenjati svaki treći dan, ako koriste antialergijsku krevetninu mogu je mijenjati jedanput tjedno, ali sve ipak ovisi o vrsti i intenzitetu njihove alergije. Obična i antialergijska posteljina, koliko često alergičari je moraju mijenjati, svakako je bolje malo skuplje platiti antialergijsku posteljinu i mirno spavati i lijepo sanjati. Pamučnu posteljinu svi peru na visokim temperaturama, posteljinu od rugih materijala treba prati barem na temperaturi od 40 – 60 stupnjeva.

Temperatura na kojoj se pere vaša posteljina, zajedno sa izborom deterdženta, mora osigurati uklanjanje svih prljavština, tragove sperme, krvi, fekalija, bakterija, gljivica, grinja, peludi i ostalih čestica koje se ponašaju kao alergeni. Ako imate nezdravu naviku da jedete u krevetu, mrvice privlače insekte i raznorazne nametnike, pa uz alergiju možete zaraditi i neugodne ubode i ugrize nametnika. Krevetnina koja se neredovito ne pere i mijenja, postaje leglo mogućih zaraza raznih vrsta, naravno i madrac trebate barem dva puta godišnje usisati.

Posteljina se prečestim pranjem ipak uništava, kako to spriječiti

Istina je da prečesto pranje posteljine troši previše energije, deterdženta, vremena, no sve se to može racionalizirati reprogramiranim navikama. Najmanje osam sati provodimo u krevet, posteljina se prečestim pranjem ipak uništava, kako to spriječiti, čist madrac također utječe na manje onečišćenje posteljine. Generalno čišćenje namještaja je također periodično, pa, kada to radite, usisajte i madrac, vaša krevetnina će se odmah manje prljati. Perite na optimalnim temperaturama, ne morate sve iskuhavati, a sušite na minimalnim temperaturama.

Ako imate naviku da čim se dignete, odmah pokrijete krevet da bi vaša spavaća soba izgledala kao iz kataloga, riješite se te navike odmah, jer tako pokrivate znojno hranilište od vaših mrtvih stanica, u toplini, raj za sve grinje, bakterije i gljivice. Vaša spavaća soba je vaš intimni prostor, ne morate ga nikome pokazivati. Ostavite krevet raskriven, neka se vaša posteljina rashladi, prozrači i osuši nakon znojne noći, uskratite hranu i toplinu nametnicima i oni će se razbježati.

Tagovi:

Više članaka