Kako skuhati rižu

Kako skuhati rižu

Kako skuhati rižu ovisi o nekoliko faktora

Riža je jedna vrsta žitarice koja je izrazito popularna diljem svijeta te se koristi kao prilog ili pak kao glavno jelo. Bilo da ste početnik u kuhanju ili već imate iskustva u kuhinji, možda riža ne ispada onako kako bi htjeli pa Vas stoga zanima kako skuhati rižu. Riža kao prilog ili kao dio određenih vrsta jela treba biti skuhana na način da zrna budu odvojena, a ne ljepljiva. Kako bi riža ispala kao što je opisano, postoji nekoliko savjeta kako skuhati rižu. Kuhanje riže smatra se osnovama kulinarstva, a kako će riža ispasti ovisi o mnogim savjetima te se ljudi najčešće pitaju treba li miješati rižu prilikom kuhanja, treba li je ispirati, treba li je po kuhanju cijediti i slično. U ovom tekstu spomenut ćemo neke savjete uz koje ćete svaki puta dobiti rižu kuhanu upravo onako kako bi htjeli, bez da se lijepi i bude sličnija kaši nego riži.

Kako skuhati rižu ovisi o vrsti jela koje pripremate

Kako skuhati rižu ovisiti će o jelu koje namjeravati skuhati. Kao što se već spomenulo, kada se riža kuha, krajnji cilj je da zrna riže budu odvojena. Prvi korak je odabir riže, a ona se odabire ovisno o vrsti jela. Na kuhaj.hr mogu se naći mnogobrojni recepti jela s rižom, tako da rižu prilagodite vrsti jela. Rižu je prije kuhanja poželjno isprati kako bi se maknuo višak škroba koji bi mogao potaknuti ljepljenje zrna. Kada se pitate kako skuhati rižu važno je znati da je omjer vode i riže 2 šalice vode na svaku šalicu riže te se ona kuha na način da se voda posoli i pusti da zavri. Kada voda zavri, stavlja se riža u nju i smanjuje se vatra. Riža se zatim kuha s poklopljenim loncem, bez miješanja. Ovisno o riži koju ste odabrali, dužina kuhanja može varirati no najčešće je riječ o vremenu nekih 15 do 20 minuta.

Kako skuhati rižu kada je u pitanju rižoto

Iako smo ranije u tekstu spomenuli da bi riža trebala biti odvojenih zrna bez sljepljivanja, postoje neka jela kod kojih je poželjno da se zrna drže na okupu, no nikako da budu kašasta. Riječ je o rižotima. Riža koja se koristi za rižota treba biti okruglo zrna i sadržavati veći udio škroba. Kako skuhati rižu za rižoto drugačiji je postupak te se za početak riža ne ispire niti se ona kuha u velikoj količini vode. Kako skuhati rižu za rižoto zahtijeva nešto više vremena i strpljenja jer se takva riža kuha stalnim podlijevanjem tekućinom kako bi se stvorila kremasta struktura. Rižota su poprilično kremasta te mnogi misle da se takva struktura dobije dolijevanjem stvari poput vrhnja za kuhanje i slično, no zapravo je riječ o laganom i pravilnom podlijevanju tekućinom kao što je temeljac, a nekad se dodaje i malo vina, pri čemu se u kontaktu sa škrobom iz riže stvara kremasti umak.

Tagovi:

Više članaka