Kako oprati zavjese da budu bijele

Kako oprati zavjese da budu bijele

Kako oprati zavjese da budu bijele, bjelina

Većina kućanstava voli svježe i snježno bijele zavjese u svom prostoru. Ravne, otmjene, svježe oprane zavjese su nešto na što domaćice izuzetno paze. Iako je primarna funkcija zavjesa da blago reguliraju količinu svjetlosti koja ulazi u vaš doma, često su i najveći ukras prostora. Kao i sve tkanine, zavjese također poprime drugu boju nakon vremena, sivilo ili blago žutilo. Većina nas se sjeti oprati zavjese samo kada idemo prati prozore, ili kada je na redu čišćenje namještaja u slavnom proljetnom čišćenju, a to nije učestalo i zato zavjese poprime različito obojenje. Kako oprati zavjese da budu bijele i da im se vrati prvobitni sjaj? Nije samo riječ o unutarnjim čimbenicima poput pušenja ili kuhanja, smog i razna vanjska onečišćenja također djeluju na bjelinu zavjesa. Poznato je da zavjese vole upijati mirise, bez obzira na materijal koji je inače sintetika ili pamuk. Mnogi od nas se čak odlučuju nositi zavjese do prve kemijske čistione i tako se riješiti posla izbjeljivanja doma, no postoje i kućanski načini za kako oprati zavjese da budu bijele kao i prvog dana kada ste ih stavili na prozor.

Kako oprati zavjese da budu bijele, izbjeljivanje zavjesa

Naravno da vrsne kućanice imaju par trikova u rukavu kako peru i vode brigu o bjelini svojih zavjesa, i ti trikovi ne samo da su jeftiniji od npr. Kemijske čistione, nego su i provjereni. Mnogi od nas bi u dućanu recimo posegli za raznim sredstvima za pranje koje ujedno i izbjeljuju no one mogu oslabiti strukturu tkanine vaše zavjese. Jeftinija varijanta je da kupimo samo sol, ocat i prašak za pecivo. Kako oprati zavjese da budu bijele? Par navedenih kućnih recepata tj. Primjera će vam pokazati kako je lako postići zavjese kao nove i kod vas doma. Najpopularniji način za kako oprati zavjese da budu bijele je izbjeljivanje s sodom bikarbonom. Nekada su žene namakale zavjese u kadi po par sati, no sada je jednostavan trik da umjesto praška u ladicu perilice dodate sodu bikarbonu i uključite perilicu na odgovarajuć program za pranje zavjesa, soda će ukloniti žutilo ili sivilo i ostaviti zavjese mekane na dodir radi svojih omekšavajućih svojstva. Izbjeljivanje sa praškom za pecivo ili aspirinom, prije pranja zavjesa u perilici namočite ih u cijeli paket praška za pecivo na 5l vode i pustite da malo odstoji, isti učinak je sa 5 zdrobljenih aspirina. Izbjeljivanje Domestosem, za ovo ste sigurno čuli. Također se zavjese namoče u vodi sa čepom Domestosa prije pranja u perilici, no u pranju nemojte dodavati prašak za pranje. Izbjeljivanje s kuhinjskom soli i octom, u 10l vode dodat ćete 4 žlice kuhinjske soli i pola čase octa i namakati nekoliko sati. Isperite ih u perilici na laganom programu, i objesite da se slobodno posuše bez gužvanja. Limunov sok, prilikom stavljanja zavjesa u perilicu iscijedite malo limunovog soka koji će riješiti žutilo ili sivilo i dati svježinu zavjesama. Zavjese mogu biti od različitog materijala, najčešći su svakako od tila, vela, organze, žakard i satena. Svaki materijal zahtjeva drugačiji pristup u tretiranju, tako da prije nego se upustite u avanturu izbjeljivanja vaših zavjesa svakako provjerite njihov sirovinski sastav.

Kako oprati zavjese da budu bijele, zlatna pravila

Zavjese su kao i prozori ogledala našeg prostora di živimo, i bitno je da o njima vodimo jednako računa kao i o ostalim stvarima. Najbolja opcija tj odgovor na kako oprati zavjese da budu bijele je da ih nosimo u kemijsku čistionu, jer tad dobivamo već gotove zavjese natrag. Većina nas ipak i dalje doma pere zavjese, u pranju u perilici bitno je da znamo da se ne zavjese ne smiju prati na iznad 30 stupnjeva radi şirovinskog sastava, uostalom blagi programi za pranje ne vrše centrifugu tako da će zavjese biti minimalno zgužvane. Iz perilice rublja na karnišu, ako niste od peglanja i ako vam zavjese nisu pamučne možete ih odmah objesiti, i pomoću svoje težine izravnati će se same za dan do dva. Pamučne zavjese ipak traže peglanje i to na laganoj temperaturi dok su još pomalo vlažne. Dali smo vam odgovore kako oprati zavjese da budu bijele, no evo vam i par dodatnih savjeta kako sačuvati bjelinu Perite zavjese što češće sa jednostavnim metodama i bez agresivnih kemikalija, izbjegavajte pušenje i jedenje u prostoriji gdje su vam zavjese, izbjegavajte široko otvorene prozore.

Tagovi:

Više članaka