Kako održati pogrebno cvijeće što duže sviježim

Kako održati pogrebno cvijeće što duže sviježim

Kako izabrati prikladno cvijeće za pogreb?

“Cvijeće je simbolika života jer nam predstavlja prolaznost. Ono se rađa, vene i suši se”. Znamo kako cvijeće kroz cijeli život koristimo kao dar i izražavanje emocija, ali isto tako ga koristimo i kao posljednji oproštaj. Buketi i aranžmani za pogreb se itekako razlikuju od običnijih buketa, njih pravimo po narudžbi, mogu dolaziti u raznim oblicima od kojih su križ, oblik suze i oblik srca najčešći. Pošto se rade po narudžbi, mnogi vijenci sadržavaju omiljeni cvijet preminule osobe ili neku sitnicu koja je osobna.

U pravilu, cvjetovi koji se koriste za pogreb mogu biti umjetni ili pravi, sve ovisno o željama voljenih osoba. Mnogi se pitaju koliko dugo vijenci na grobu ostaju svježi nakon sprovoda i kada se oni zapravo uklanjanju? Istina je da će vijenci uz samo par trikova potrajati i dvostruko duže, no potrebno je na vrijeme se savjetovati s cvjećarem oko rezanja i oblikovanja cvijeća. U pravilu, Grad Zagreb navodi kako se vijenci s groba uklanjaju 10 do 14 dana nakon sprovoda. Naravno, na vašu inicijativu vijenci se mogu ukloniti i ranije.

Cvijeće i njegovo značenje na pogrebu

Cvijeće kao posljednji pozdrav može izraziti i više emocije nego samo žaljenje. Da li postoje neka određena pravila oko cvijeća za pogreb? Cvjećari će vam sigurno napomenuti kako se za pogreb ženske osobe najviše koriste ruže crvene ili roze boje, dok se za pogreb muških osoba češće koriste plavi i bijeli cvjetovi. Riječ je o praksi, iako se većina vijenaca izrađuje po želji pokojnikove obitelji. Izraženije boje u vijencu mogu izražavati dinamičan i užurbani život koji je osoba vodila, dok nježnije boje mogu karakterizirati nježne strane pokojnika. Osim vijenaca, na grob se također stavljaju i buketi sa strane rodbine i prijatelja.

Ovdje je često riječ o buketima cvijeća koje je pokojnik volio ili voljela. Važno je i naglasiti i bacanje ruža na lijes prije ukupa, što je rezervirano samo za najbliže. Koje je cvijeće najbolje odabrati za vijenac? Iako nema pravila, vijenac se često radi od cvijeća koje nosi dublju simboliku. Ljiljani, oni predstavljaju dušu pokojne osobe i donose nadu i vjeru u život nakon smrti. Karanfil, bijeli karanfili predstavljaju nevinost i dobrotu pokojne osobe, dok karanfili u boji predstavljaju izraz tuge. Krizanteme, predstavljaju tugu i žalost. Gladiole, kao i Krizanteme one predstavljaju tugu, ali i sućut prema obitelji preminule osobe. Ruže, cvijet ljubavi i suosjećanja.

Najpopularnije cvijeće za pogreb

Najpopularnije kupovno cvijeće su sigurno krizanteme i ruže. Sigurno ste primijetili kako su mnogi vijenci za sprovod upravo isprepleteni s navedenim cvjetovima. Kako održavati vijence nakon što se stave na grob? Prilikom kupnje cvijeća za grob zamolite cvjećara da odstrani višak zelenila. Ovim postupkom sve hranjive tvari će ići odmah u cvijet, a sama voda će dulje vremena ostati čista i tako podariti cvijetu ili više njih dulji život. Isto tako možete zatražiti cvjećara da vam svaku stapku odreže pod kutem od 45 stupnjeva.

Pitate se zašto? Jednom kada biljke namočite u vazu ono će spriječiti ulazak zraka u cvjetove, što će zapravo omogućiti bolje primanje vode. Biljke bi uvijek trebale ići u čistu vazu. Nedostatak određenih mikroorganizma u vodi može spriječiti dolazak preuranjenog procesa truljenja. Čistoću vode možete održavati s kapi izbjeljivača ili s sodom bikarbonom. Odrezano i oblikovano cvijeće voli hladnoću. Bilo bi poželjno da kupljene cvjetove uronite u hladnu vodu ili da ga stavite u sjenu na grobu. Trajnost kupljenog cvjetova također možete produljiti s malo laka za kosu koji se pošprica na donju stranu.

Tagovi:

Više članaka