Kako napuniti akumulator

Kako napuniti akumulator

Trebam li znati kako napuniti akumulator?

Automobil je ljudima najdraže prijevozno sredstvo današnjice. Svaki malo iskusniji vožač automobila se vjerojatno u jednom trenutku susreo s ispražnjenim akumulatorom. Nakon prvotnog nezadovoljstva, ono što obično uslijedi jest pronalazak mogućeg rješenja, a to obično podrazumijeva “žicanje” nekog drugog vozača da vam “posudi malo struje”. Ono što obično vodi takvoj greški je nekada bilo ostavljanje upaljenih svijetala dok je auto zgašen. Danas to više nije problem jer gotovo svi moderni automobili imaju sustav automatskog gašenja svjetala. Isto tako, akumulator se zna isprazniti zimi zbog niskih temperatura. No vratimo se na trenutak žicanja dobronamjernog vozača za malo struje. Ono što sljedeće trebate znati jest kako napuniti akumulator. Ako ni vaš dobronamjerni vozač koji vam je uskočio pomoći ne zna kako napuniti akumulator, vjerojatno ste u problemu. S obzirom da u autoškoli ne uče kako napuniti svoj akumulator, preporučljivo je da svaki odgovoran vozač zna kako tu radnju izvršiti. Stoga pročitajte u narednim poglavljima kako ispravno napuniti svoj akumulator.

Kako napuniti akumulator na ispravan način?

Da bi znali kako napuniti akumulator na ispravan način, ono što prvo trebate znati jest neke osnove o samom akumulatoru. Akumulator je spremnik električne energije koji pretvorbom električne energije u kemijsku (proces punjenja) akumulira određeni dio električne energije koja je doveden ado njega. Kada se na akumulator priključe trošila na njegove stezaljke, događa se obrnuti proces od prethodno opisanog, odnosno kemijska energija se pretvara u električnu što zovemo pražnjenjem akumulatora. No važnije je naučiti kako napuniti akumulator. Pa krenimo s postupkom! Najprije skinite čepove s vašeg ispraženjenog akumulatora. Istu radnju mora napraviti i drugi vozač sa svog ispravnog akumulatora. Naravno, prije toga zgasite automobil. Sada ide ključan trenutak: spojite jedan kraj kabela koji je crvene boje sa pozitivnim polom vašeg ispražnjenog akumulatora, a drugi kraj tog kabela s pozitivnim (+) polom ispravnog akumulatora. Zatim spojite jedan kraj drugog kabela koji je crne boje s negativnim (-) polom vašeg akumulatora, a drugi kraj ovog kabela za određeni blok motora ili pak karoseriju automobila. Ono to iduće trebate napraviti jest upaliti automobil s ispražnjenim akumulatorom.

Kako napuniti akumulator i što napraviti kad se tek upali nakon što je bio ispražnjen?

Ako ste uspjeli upaliti automobil u skladu s prethodnim uputama i mislite da sada znate kako napuniti akumulator, imajte na umu da vaš proces još nije završio! Naime, iako vam se automobil upalio, to ne znači da je akumulator zaista i napunjen. Lako bi se moglo dogoditi da ako skinete kablove i zahvalite svom dobronamjernom vozaču na struji, da već nakon par sekundi može uslijediti novo gašenje automobila. I onda ćete se opet pitati kako napuniti akumulator i što sam krivo napravio. Kako bi izbjegli navedeni scenarij, imajte na umu sljedeće: Nakon što vam se upalio motor, nemojte odmah skinuti kablove, nego dodajte malo gasa i ostavite nekoliko minuta da vaš automobil radi dok je njegov akumulator spojen na akumulator drugog automobila. Na taj način će se akumulator napuniti i osigurat ćete se od situacije da vam se opet zgasi. Nakon što prođe navedenih par minuta, skinite najrpije pozitivan kabel sa svog akumulatora, a potom s pomoćnog, vratite čepove akumulatora na njihovo mjesto i spremni ste za polazak!

Tagovi:

Više članaka

Kako instalirati vpn

Kako instalirati vpn

Virtualna privatna mreža (VPN) je tehnologija koja omogućuje sigurnu i privatnu internetsku vezu. VPN šifrira vaše podatke i omogućuje vam da se povežete s internetom iz bilo kojeg mjesta na svijetu.

Najbolje vrijeme za objavljivanje na Twitteru

Najbolje vrijeme za objavljivanje na Twitteru

Twitter jer jedna od brojnih društvenih mreža koje su popularne i koja se koristi u cijelom svijetu. Društvene mreže služe za povezivanje ljudi, razmjenu informacija, za promociju usluga